ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΤΟΞΙΝΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ-ΤΟΞΙΝΩΣΗ

Ο όρος «αποτοξίνωση» είναι αρκετά δημοφιλής στις μέρες μας. Όμως πια είναι η σημασία του? Και το σημαντικότερο όλων, πως οδηγείται ένας οργανισμός στην τοξίνωση και ειδικότερα στην αυτό-τοξίνωση?

Καθημερινά ο οργανισμός επιβαρύνεται με πολλές επιβλαβείς ουσίες. Τα σύγχρονα ανθυγιεινά πρότυπα ζωής, η ανεπαρκής διατροφή και η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και διάφορων φαρμάκων, είναι τα κύρια αίτια της τοξίνωσης, η οποία αρχίζει από το παχύ έντερο. Οι συνεχείς διαταραχές στην εντερική λειτουργία (δυσκοιλιότητα, διάρροιες) και ο αυξημένος χρόνος της εντερικής διάβασης, είναι πιθανόν να οδηγήσουν στην εντερική τοξιναιμία. Στην προαναφερθείσα κατάσταση η φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου αντικαθίσταται από επιβλαβή βακτήρια, τα οποία έχουν την ικανότητα να αυξάνουν τα ποσοστά των τοξινών, από την περαιτέρω διάσπαση και ζύμωση του εντερικού περιεχομένου. Η εντερική τοξιναιμία λοιπόν είναι μια διεργασία που προκαλείται είτε από συγκεκριμένο τύπο διατροφής, είτε από την δυσλειτουργία του παχέος εντέρου και ενοχοποιείται για πολλές διαταραχές και παθήσεις του ανθρώπινου οργανισμού.

Η εντερική δυσλειτουργία επηρεάζει και τα υπόλοιπα όργανα του σώματος μέσω της αυτό-τοξίνωσης , όπου ο οργανισμός απορροφά μεγάλες ποσότητες από τα ίδια του τα τοξικά απόβλητα. Η απορρόφηση των τοξινών γίνεται με δύο τρόπους: είτε το ήπαρ δυσλειτουργεί (λόγω παθολογίας), οπότε η τοξίνη μπορεί να ξεφύγει από την διεργασία της αποτοξίνωσης, είτε το ήπαρ αδυνατεί να την αναγνωρίσει και να την επεξεργαστεί, έχοντας ως επακόλουθο την εισροή της στην κυκλοφορία του αίματος, τοξινόνωντας τους ιστούς προκαλώντας την παθολογική αλλαγή τους. Ενδείξεις αυτό-τοξίνωσης είναι οι πονοκέφαλοι διαφόρων τύπων, η ληθαργικότητα, η συνεχής κόπωση, διάφορα γαστρεντερικά προβλήματα, συνεχείς λοιμώξεις, διαταραχές ενδοκρινικού, κυκλοφορικού και νευρικού συστήματος.

Οι περισσότεροι θέλοντας να αποτοξινώσουν τον οργανισμό τους καταφεύγουν συχνά σε μία προσωρινή αλλαγή της διατροφής τους, ή πίνοντας διάφορα ροφήματα, ξεχνώντας πως το σημαντικότερο ρόλο στην διεργασία της αποτοξίνωσης τον διαδραματίζει το ήπαρ και το παχύ έντερο. Όταν δυσλειτουργούν ένα από τα δύο ή και τα δύο όργανα η αποτοξίνωση είναι ανέφικτη.

Η αποτοξίνωση ολόκληρου του οργανισμού πλέον επιτυγχάνεται μέσω της υδροθεραπείας παχέος εντέρου. Είναι μια μέθοδος εσωτερικού καθαρισμού από τις τοξικές ουσίες, τα αέρια, τα συσσωρευμένα κόπρανα και τις βλεννώδεις πλάκες μυκήτων που αποδυναμώνουν το σώμα και επηρεάζουν την γενικότερη λειτουργία του οργανισμού. Πρόκειται για μια φιλική και ανώδυνη διαδικασία, που αφήνει ένα αίσθημα βαθιάς ανακούφισης και χαλάρωσης.

Η συμβολή της υδροθεραπείας παχέος εντέρου στην αποτοξίνωση του σώματος και των ιστών κρίνεται μέγιστη. Ο ρόλος της είναι να επαναφέρει την άτονη, ή ακόμα και την ανύπαρκτη περισταλτικότητα του εντέρου, έχοντας ως αποτέλεσμα τον μειωμένο χρόνο της εντερικής διάβασης. Επίσης συμβάλει σημαντικά στην καλύτερη λειτουργία της αιματικής και λεμφικής κυκλοφορίας, αυξάνοντας γοργά τον χρόνο απομάκρυνσης των τοξινών, Προσφέροντας παράλληλα εσωτερική ενυδάτωση και αναζωογόνηση στον οργανισμό.

Εν κατακλείδι καθαρίζοντας εσωτερικά τον οργανισμό με την μέθοδο της υδροθεραπείας παχέος εντέρου, επιτυγχάνεται η αποτελεσματική αποτοξίνωση του σώματος και των ιστών, εξασφαλίζοντας την ορθή λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού και κυρίως την σωστή εντερική λειτουργία.

 

Ζούγρου Αναστασία
Υδροθεραπεύτρια και μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υδροθεραπείας Παχέος Εντέρου I–ACT

LAMIA

SYROS

ADD YOUR EMAIL TO OUR MAILING LIST FOR NEWS AND UPDATES FROM MTS.

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. Accessing our website, you agree that we can use these types of cookies.

OK