Η εφαρμοσμένη Κινησιολογία είναι μια κλάδος της σύγχρονης ιατρικής, που μπορεί να οδηγήσει στην ακριβή διάγνωση και θεραπεία των δομικών, βιοχημικών και ψυχολογικών παραμέτρων της παθολογίας ενός ασθενούς.
Βρίσκει εφαρμογή σε μια πληθώρα μυοσκελετικών παθήσεων όπως:
- Αθλητικές κακώσεις
- Αυχενικό σύνδρομο
- Κακώσεις νωτιαίου μυελού
- Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
Σύμφωνα με το Διεθνές Κολέγιο Εφαρμοσμένης Κινησιολογίας η θεραπεία “βασίζεται σε αρχές της χειροπρακτικής και ορίζει τον χειρωνακτικό χειρισμό της σπονδυλικής στήλης, των άκρων και των κρανιακών οστών, σαν την δομική βάση όλων των διαδικασιών της”
Χρησιμοποιώντας το μυϊκό τεστ των περισσοτέρων μυών του σώματος ως μέσο νευρομυικής επικοινωνίας και αξιολόγησης , διευκολύνει τον θεραπευτή να βρει τα αίτια της νόσου και την πιο αποτελεσματική θεραπεία της. Κατά αυτόν τον τρόπο με απλούς και νευρολογικά στοχευμένους χειρισμούς μπορούν να διορθωθούν μηχανικά προβλήματα μυών, αρθρώσεων και σπονδυλικής στήλης με απαράμιλλη ταχύτητα και ακρίβεια.
Η μέθοδος είναι στοχευόμενη στην ολιστική διαγνωστική των λειτουργικών διαταραχών του οργανισμού. Χρησιμοποιεί το μυϊκό τεστ σαν εργαλείο αντιστροφής – βιο-αντίδρασης του Νευρικού συστήματος σε διαφορές φορτώσεις και προκλήσεις. Η μέθοδος μας επιτρέπει :
– Να δούμε το ανθρώπινο σώμα ως μια λειτουργική αλυσίδα αλληλεπιδράσεων και αλληλεξαρτήσεων μεταξύ διαφόρων δομών και συστημάτων του σώματος.
– Να μελετήσουμε την ασθένεια σαν παραβίαση αυτής της λειτουργικής αλυσίδας. Ταυτόχρονα, οι κλινικές εκδηλώσεις θεωρούνται η εκδήλωση ενός συμπαθώς υπερφορτωμένου συνδέσμου στην επηρεασμένη αλυσίδα και από αυτήν την άποψη η θεραπεία που ασκείται στο σημείο πόνου είναι παράλογη από την άποψη της παθογένειας αυτού του πόνου.
– Να θεωρήσουμε πώς αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή είναι η διόρθωση του μηχανισμού της αυτοίασης και αυτοανάπτυξης του οργανισμού και επιστροφή των φυσιολογικών λειτουργιών του νευρικού συστήματος με χρήση των καταλλήλων ερεθισμάτων (μηχανικών , βιοχημικών , ενεργειακών) που μπορούν να επαναφέρουν την σωστή διεγερσιμότητα και συσταλτικότητα στους ιστούς.
Η επιλογή μιας διαγνωστικής τεχνικής βασίζεται στο γεγονός ότι το νευρικό σύστημα είναι αυτό που παρέχει έναν τεράστιο αριθμό διασυνδέσεων στο σώμα. Επιπλέον, η λειτουργία του ελέγχεται εύκολα (με το μυϊκό τεστ) με την εκτίμηση της ταχύτητας της διέγερσης και της συσταλτικότητας των στοιχείων του κινητήρα που νευρώνει. Εκτός αυτού η χρήση του μυϊκού τεστ επιτρέπει να λαμβάνουμε ορθή εκτίμηση όλων των παραμέτρων σε κατάσταση λειτουργικής φόρτισης των μυών.
Όσον αφορά τις βιοχημικές και ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές μέσω του μυϊκού τεστ μπορούν να αξιολογηθούν τα βαθύτερα αίτια τους και να εξατομικευθεί η θεραπεία τους μέσω τεχνικών θεραπείας που «επαναπρογραμματίζουν» το κεντρικό νευρικό σύστημα υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την λειτουργία όλων των συστημάτων ρύθμισης-πεπτικό, ανοσοποιητικό , ορμονικό και γενικότερα του αυτόνομου νευρικού συστήματος .