ΛΙΧΑΔΟΝΗΣΙΑ

Φώτο

Τα Λιχαδονήσια βρίσκονται στην βορειοδυτική πλευρά της Εύβοιας, ανάμεσα στο Μαλιακό και το Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο , στην προέκταση του αρχαίου ακρωτηρίου Κήναιο, απέναντι από τον οικισμό Κάβο. Απέναντι βρίσκεται το ακρωτήριο Κνήμιδα της Φθιώτιδας .

Μια ανάσα από τη Λιχάδα της Βόρειας Εύβοιας και απέναντι από τα Καμένα Βούρλα, η περιοχή φυλάει το πολύτιμο μυστικό της... τα κατάφυτα νησάκια με το απέραντο γαλάζιο, που λέγονται Λιχαδονήσια και ρίχνουν το γάντι στην Καραϊβική!

Η ακτή του Κάβου της Βόρειας Εύβοιας ξεμακραίνει, το περιηγητικό μας σκάφος πλησιάζει τα Λιχαδονήσια και σκεφτόμαστε, γιατί τόσος κόσμος αναζητά το εξωτικό χρώμα ταξιδεύοντας στα πέρατα της γης, όταν ο Παράδεισος είναι πολύ πιο κοντινή υπόθεση. To σύμπλεγμα των νησιών είναι δημιούργημα ηφαιστειώδους ενέργειας και αποτελεί έναν ενιαίο ηφαιστειακό σχηματισμό. Το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος λέγεται Μανολιά, είναι κατάφυτο και εκεί βρίσκεται η παραλία μας με τα τιρκουάζ νερά και το καλά οργανωμένο beach bar.

Η περιήγηση συνεχίζεται με την εντυπωσιακή επίσκεψη ενός ναυαγίου στα δυτικά του νησιού,μέσα σε μία σειρά από ξέρες,και γίνεται αντιληπτό χωρίς καταδυτικό εξοπλισμό, καθώς είναι προσαραγμένο μόλις στα 6 μέτρα. Μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις στην ευρύτερη περιοχή είναι η παρουσία μιας χαριτωμένης οικογένειας από Φώκιες, οι οποίες εδώ και μερικά χρόνια έχουν επιλέξει τα Λιχαδονήσια ως μόνιμη κατοικία τους. Οι εμφανίσεις τους είναι συχνές κατά την διάρκεια της ημέρας και οι πόζες τους για επιδέξιους φωτογράφους ιδιαίτερα εντυπωσιακές.

Ο θαλάσσιος περίπατος συνεχίζεται αντικρίζοντας την Στρογγυλή, που πάνω της δεσπόζει ο Φάρος και γύρω του σκορπισμένα ερείπια της Ιεράς Μονής του 12ου αι. μ. Χ, που μόνασε ο Όσιος Γρηγόριος ο Μυροβλήτης. Οι τόσο όμορφες, γεμάτες ζωή ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας έχουνε στιγματίσει και την περιοχή μας,λέγοντας ότι τα Λιχαδονήσια οφείλουν το όνομά τους στον υπηρέτη του Ηρακλή, Λίχα.

Ο μύθος λέει πώς η γυναίκα του Ηρακλή η Διηάνειρα,νομίζοντας ότι είναι απατημένη από τον σύζυγο της, του έστειλε με τον Λίχα έναν δηλητηριασμένο χιτώνα. Τρελός από τους πόνους, ο Ηρακλής άρπαξε τον άτυχο Λίχα και τον εκσφεντόνισε προς την θάλασσα. Τα κομμάτια του έπεσαν γύρω από το ακρωτήρι Κήναιο, όπου ο Ποσειδώνας τα μεταμόρφωσε σε μικρά νησάκια.

Σήμερα αυτά τα νησάκια, τα Λιχαδονήσια, αποτελούν ιδανικό προορισμό για μονοήμερες θαλάσσιες εκδρομές και εξερευνήσεις.

Slight photo

Πηγή

LAMIA

SYROS

ADD YOUR EMAIL TO OUR MAILING LIST FOR NEWS AND UPDATES FROM MTS.

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. Accessing our website, you agree that we can use these types of cookies.

OK