Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΟΥ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Πραγματικά όσο και αν αυτό ακούγεται εκ πρώτης όψεως εκπληκτικό, και όμως είναι αλήθεια ότι στη Τουρκία υπάρχουν πολλοί που εμπιστεύονται την υγεία τους στις ιατρικές μεθόδους και στα γιατροσόφια των Βυζαντινών όπως χρησιμοποιούνταν πριν από πολλούς αιώνες.

Και όχι μόνο οι Τούρκοι εμπιστεύονται τους Βυζαντινούς για την υγεία τους, αλλά προσχωρούν και σε διοργάνωση μεγάλου διεθνούς συμποσίου για την βυζαντινή υγεία. Έτσι, στις 14 Μαρτίου διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στην αίθουσα του μουσείου του Πέραν, μεγάλο συμπόσιο με τον ενδεικτικό τίτλο, «Bizans ta Şifa Sanatı», δηλαδή «Η Θεραπευτική Τέχνη των Βυζαντινών».

Στο συνέδριο αυτό, συμμετείχαν από την Τουρκία αλλά και από το εξωτερικό γνωστοί ακαδημαϊκοί, ειδικοί ερευνητές, ιστορικοί και αρχαιολόγοι που έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με το Βυζάντιο και με τις ιατρικές γνώσεις των Βυζαντινών καθώς και με το σύστημα υγείας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας την ίδια περίοδο που στην Δύση οι άνθρωποι κατοικούσαν σε τρώγλες. Την έναρξη των εργασιών του συμποσίου έκανε η σύμβουλος του Ινστιτούτου Ερευνών Κωνσταντινούπολης, κυρία Brigitte Pitarakis, (ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια βυζαντινολογίας στο Παρίσι) και στη συνεχεία παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από επιστήμονες από τις χώρες των ΗΠΑ, της Ιταλίας, Γαλλίας, της Ελλάδας, της Μεγάλης Βρετανίας και από τη Τουρκία.

Το ενδιαφέρον εντοπίστηκε στα θέματα που θα παρουσιάστηκαν, μεταξύ των οποίων ήταν βιογραφίες βυζαντινών αγίων που ήξεραν να αντιμετωπίζουν με τον δικό τους τρόπο προβλήματα υγείας, θεραπευτικά αγιάσματα της βυζαντινής εποχής, βοτανολογία των Βυζαντινών, θεραπευτές Άγιοι της Ορθοδοξίας και άλλα σχετικά με την υγεία που είχαν γίνει γνωστά την περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Παράλληλα, λειτούργησε και σχετική έκθεση η οποία διήρκεσε μέχρι τις 26 Απριλίου.

Πηγή: http://lithosfotos.blogspot.gr/2015/03/blog-post_208.html

LAMIA

SYROS

ADD YOUR EMAIL TO OUR MAILING LIST FOR NEWS AND UPDATES FROM MTS.

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. Accessing our website, you agree that we can use these types of cookies.

OK