ΛΕΜΦΙΚΗ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΜΑΛΑΞΗ - VODDER

Η Λεμφική Παροχετευτική μάλαξη με χειρισμούς δημιουργήθηκε τη δεκαετία του '30 από το Δανό μασέρ και βιολόγο Dr. Emil Vodder.
Είναι μια απαλή και ρυθμική χειροθεραπευτική τεχνική που επιδρά στο υγρό μέρος του σώματός μας. Το 70% του βάρους του σώματός μας είναι υγρό. Το νερό, η βάση της ζωής μας, εξασφαλίζει τις μοριακές και κυτταρικές ανταλλαγές στο σώμα. Το Λεμφικό Σύστημα διακινεί το νερό, τις πρωτεΐνες, τα μόρια του λίπους, τα ελεύθερα κύτταρα και τα παραπροϊόντα του σώματος παράλληλα με το φλεβικό σύστημα, και στην κατεύθυνση του. Μετακινώντας το δέρμα πάνω στον υποκείμενο ιστό, στην κατεύθυνση της αποστράγγισης της λέμφου, με κινήσεις κυκλικές και πίεση πολύ απαλή που αυξάνει και μειώνεται σταδιακά, η τεχνική έχει δράση αποστραγγιστική, αποτοξινωτική και αποιδηματική στο συνδετικό ιστό και στα λεμφογάγγλια.
xeria osteopathitiki

Η λεμφική μάλαξη είναι μίας ήπιας μορφής μάλαξης σε όλο το σώμα του ασθενή που σκοπό έχει να ενεργοποιήσει και να κινητοποιήσει την λέμφο με σκοπό την παροχέτευση του πάσχον μέλους.
Προετοιμάζοντας τις περιοχές των υγιών λεμφαδένων έτσι ώστε να λειτουργήσουν ως σταθμοί υποδοχής της περίσσειας λέμφου που έχει μπλοκάρει στην πάσχουσα περιοχή. Έτσι μέσω των ειδικών χειρισμών μάλαξης ο ειδικός φυσικοθεραπευτής ανοίγει άλλα μονοπάτια ροής της λέμφου έτσι ώστε να προαχθεί η μείωση του οιδήματος. Επιπρόσθετα η λεμφική μάλαξη λειτουργεί και ως κινητήριος ενεργοποίηση του λεμφικού συστήματος, έτσι η άμυνα του οργανισμού του ασθενή είναι πιο δυνατή, κάτι που το έχει ανάγκη ο ασθενής με λεμφοίδημα.

Η λεμφική μάλαξη λοιπόν προάγει την λέμφοαγγειακή κυκλοφορία, αυξάνει την επαναρρόφηση του πρωτεϊνικά πλούσιου υγρού. Επίσης μέσω των ειδικών χειρισμών προάγεται χαλάρωση και δημιουργείται  στον ασθενή ένα αναλγητικό φαινόμενο. Η λεμφική μάλαξη (MLD) συνδυάζεται συνήθως από την περίδεση του μέλους με ειδικούς συμπιεστικούς επιδέσμους για λεμφοίδημα.
 
Μόνη της η λεμφική μάλαξη είναι δυνατόν να εφαρμοστεί σε περίπτωση που η περίδεση δεν είναι εφικτή, όπως στο κεφάλι ,τον αυχένα, τον κορμό, το στήθος και τα γεννητικά όργανα. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί ειδικό ελαστικό ένδυμα σε συνδυασμό με κάποια ειδικά υλικά για περισσότερη συμπίεση στο σημείο που έχει περισσότερο οίδημα. 

Λεμφοίδημα
images

 • Το λεμφοίδημα αφορά την αύξηση του λεμφικού υγρού, ως αποτέλεσμα όπως μειωμένης μεταφορικής ικανότητας του λεμφικού συστήματος, λόγω εκφύλισης των λεμφαγγείων ή των λεμφαδένων
  (Wikipedia.org).
 • Διακρίνεται σε πρωτοπαθές και δευτεροπαθές.
 • Περίπου το 25%-33% των ασθενών με κακοήθεις νεοπλασίες μαστού θα παρουσιάσουν τελικά λεμφοίδημα. ( casley-smithinternational.org,1995)
 • Η μεγαλύτερη επίπτωση του λεμφοιδήματος σημειώνεται μέσα σε 2-3 χρόνια μετά την εγχείρηση (Geller BM,2003).
 • Η επίπτωση του λεμφοιδήματος στον βραχίονα εξαρτάται από την έκταση της χειρουργικής επέμβασης, τον αριθμό των αφαιρεθέντων λεμφαδένων(Schuenemann και N. Willich,1997), την ακτινοθεραπεία (Kim H et al ,2003) καθώς και την ηλικία (Heidrich SM et al., 2006) και το βάρος της ασθενούς(Geller BM et al,2003& Vignes S et al,2006).

 4 αρχές αντιμετώπισης του λεμφοιδήματος

 • Λεμφική παροχετευτική μάλαξη (MLD)
 • Περιποίηση του δέρματος
 • Εφαρμογή συμπιεστικής περίδεσης και
 • Κινησιοθεραπεία- ασκήσεις για την ενίσχυση της λεμφικής παροχέτευσης

Χρονική διάρκεια θεραπείας
Το πρόγραμμα της ολοκληρωμένης αποιδηματικής θεραπείας, πρέπει να γίνετε 3 φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 15 με 20 συνεδρίες και πάντα ο χρόνος θεραπείας έχει να κάνει με το στάδιο του λεμφοιδήματος.

ΛΕΜΦΙΚΗ ΜΑΛΑΞΗ VODDER - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 • Κινητοποιεί (παροχετεύει) τη Λέμφο: Η Λ.Π. μετακινεί τα υγρά των ιστών από ένα σημείο σε ένα άλλο, αλλά και διεγείρει την κυκλοφορία του Λεμφικού Συστήματος.
 • Έχει αποτελέσματα στους μυς: Η Λ.Π. αποστραγγίζει και αποτοξινώνει τους σκελετικούς μύες.
 • Ενεργοποιεί το κυκλοφορικό σύστημα και την κινητικότητα των εντέρων.
 • Έχει αποτελέσματα στο Φυτικό Νευρικό Σύστημα: Η Λ.Π. εξισορροπεί το νευρικό σύστημα, ευνοεί τη χαλάρωση και προωθεί καταπραϋντικές και αναλγητικές δράσεις.
 • Έχει ανοσοποιητικό αποτέλεσμα: Η Λ.Π. θέτει το ανοσοποιητικό σύστημα σε καλύτερη θέση άμυνας, διά της επιτάχυνσης της κυκλοφορίας της Λέμφου και της αποστράγγισης των ιστών και των λεμφαγγείων.

Πηγή

LAMIA

SYROS

ADD YOUR EMAIL TO OUR MAILING LIST FOR NEWS AND UPDATES FROM MTS.

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. Accessing our website, you agree that we can use these types of cookies.

OK