ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕZΟΥΝΤΙΟΣ (MTs) / Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

H ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ - ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

EKPA

 Η ΜΤs αποτελεί τη γνήσια πρακτική δια χειρός θεραπεία των Ελλήνων Μικρασιατών έχοντας ως επίκεντρο τη Τραπεζούντα, το μεγαλύτερο ίσως κέντρο γραμμάτων και τεχνών των τελευταίων αιώνων μέχρι τη μικρασιατική καταστροφή. Καταγράφηκε από τον Σωτήριο Αντωνόπουλο (Φυσικοθεραπευτή – Οστεοπαθητικό) το 2015 στηριζόμενος στις αρχές, τη θεωρία και πρακτική που κληρονόμησε από την επί τετραετίας (2008-2012) δασκάλα του κα. Ιατρίδου Ειρήνη. Αποτελεί τη σπουδαιότερη ίσως πρακτικό των τελευταίων 100 χρόνων στην Ελλάδα, γεννηθείσα το έτος 1920 στη Τραπεζούντα και αποβιώσασα στις 16 Νοεμβρίου του 2012 στην Θεσσαλονίκη, όπου μεγαλούργησε σαν πρακτικός ιατρός.


Εγγονή της σπουδαίας πρακτικής Ιατρού και Μαίας της Τραπεζούντας Άννας Μαρνά, διδάχθηκε και εφάρμοσε από 12 ετών την ΜΤS μέχρι το τέλος της ζωής της σε ηλικία 92 ετών. Μεγάλοι πρακτικοί του περασμένου αιώνα που βίωσαν την ΜΤs είναι ο Γεώργιος Εμμανουηλίδης που έδρασε στα Ιωάννινα και η Θεοδώρα Αρνάκη στην Αθήνα.

Η Μικρασιατική Τραπεζούντιος, δεν είναι μια ακόμα ανατολικού τύπου εναλλακτική θεραπεία, δεν είναι τέχνη, ούτε επιστήμη αφού καμία μεθοδολογία δεν μπορεί να μετρήσει την πρακτική της αξία. Η ΜTS είναι απλά φιλοσοφία. Είναι η πρακτική φιλοσοφία των εμπνευσμένων πρακτικών Ιατρών της Τραπεζούντας, ένα δηλαδή ένα διαχρονικό κράμα της Ιπποκράτειας φιλοσοφίας και πρακτικής, της Ορθοδόξου πίστης και εμπειρίας, χαρακτηριστικά των γνησίων Θεραπευτών της, όπως η Γιαγιά Ειρήνη Ιατρίδου.

mikrasiatiki trapezountios

Αρχές της ΜΤs:

  • Ο Χριστός θεραπεύει, ο θεραπευτής μεσιτεύει (αποτελεί το μέσο).
  • Η ύπαρξη άρρηκτης ενότητας και αλληλεξάρτησης ψυχής και σώματος.
  • Η θεώρηση του ανθρωπίνου σώματος ως ολότητα.
  • Η δυνατότητα αυτοίασης του ανθρώπου, συνεργία του Θεού.

Στόχοι της ΜTs:

  • Η Μεταμόρφωσις, δηλαδή η ψυχική και σωματική αναγέννηση του όλου ανθρώπου.
  • Η αποκατάσταση της ψυχοσωματικής ενότητας.
  • Η Ευκρασία, δηλαδή η ορθή ισορροπία των σωματικών υγρών.
  • Η αποκατάσταση όλων των συστημάτων του σώματος.
  • Η επίτευξη της ροής των καναλιών (λεμφικών και αγγειακών) και της μικροκυκλοφορίας.
  • Η επίτευξη της ομοιόστασης, της σωστής θερμοκρασίας του σώματος και ιδιαιτέρως του εγκεφάλου.

LAMIA

SYROS

ADD YOUR EMAIL TO OUR MAILING LIST FOR NEWS AND UPDATES FROM MTS.

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. Accessing our website, you agree that we can use these types of cookies.

OK