Ι.Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ

Φώτο

Ο Μητροπολιτικός Ναός της Φθιώτιδας βρίσκεται στην καρδιά της πόλης της Λαμίας. Ιστορικό Εκκλησιαστικό Μνημείο, όχι τόσο από πλευράς αρχαιότητας, αλλά από πλευράς ιστορικής παρουσίας και διαφυλάξεως κειμηλίων, που έχουν σχέση με ολόκληρη τη Μητρόπολη Φθιώτιδος, δύναται να χαρακτηρισθεί ο Μητροπολιτικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

Ο Ναός αυτός είναι το κέντρο και η καρδιά της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και έζησε όλα τα μεγάλα Εκκλησιαστικά, κοινωνικά, πολιτικά, πνευματικά και εθνικά γεγονότα της περιοχής. Είναι τρίκλιτη Βασιλική με τρούλο με νεοκλασικά στοιχεία, με καλλιμάρμαρο νάρθηκα και κωδωνοστάσια, που θεμελιώθηκε το 1861 από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος Καλλίνικο Καστόρχη (1852 – 1877) και εγκαινιάσθηκε το 1915 από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος Ιάκωβο Παπαϊωάννου (1914 – 1932).

Στη συλλογή του και στα αρχεία του υπάρχουν πολλές εικόνες του 19ου μ.Χ. αιώνα και ενδιαφέροντα βιβλία, τα οποία αναφέρονται στη ζωή της πόλης της Λαμίας και στα κοινωνικά της γεγονότα. Το έτος 1985, μετά την καταστροφή που υπέστη από τους σεισμούς του 1981, ανακαινίσθηκε και σήμερα αποτελεί το κόσμημα της πόλης της Λαμίας. Εσωτερικά κοσμείται από ωραία μωσαϊκά του δαπέδου και δύο των προσκυνηταρίων Χριστού και Παναγίας, έργα Θεοδώρου Μώρη. Το τέμπλο, ο Αρχιερατικός θρόνος, το Σύνθρονο, το παγκάρι, τα προσκυνητάρια, τα αναλόγια, τα στασίδια είναι όλα ξυλόγλυπτα, εκτός του άμβωνος, που είναι από μάρμαρο και διατηρήθηκε για λόγους ιστορικούς, αφού σ΄αυτόν κήρυξε πλειστάκις ο τότε Ιεροκήρυκας της Φθιώτιδος Μητροπολίτης Άγιος Νεκτάριος Κεφαλάς (1893). Οι ιερές εικόνες της Αγίας Παρασκευής επί του προσκυνηταρίου και του Ευαγγελισμού είναι πολύ παλιές, προερχόμενες από άλλο ναό της περιοχής. Ο Ναός είναι κατάγραφος και ιστορήθηκε από τον αγιογράφο Νικόλαο Ρίζο.

Πηγή

Χάρτης

LAMIA

SYROS

ADD YOUR EMAIL TO OUR MAILING LIST FOR NEWS AND UPDATES FROM MTS.

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. Accessing our website, you agree that we can use these types of cookies.

OK