ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΩΤΗΡΟΣ

Φώτο

Λίγο πιο πάνω από το Γοργοπόταμο, στη θέση Μοναστήρι και μέσα στην σκιά πανύψηλων αιωνόβιων δένδρων, βρίσκεται η Ι. Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που ανεγέρθηκε το 1963, στη θέση των ερειπίων παλαιότερου βυζαντινού Ναού του 11ου αιώνα.

Ο παλαιός Ναός ήταν κατά την παράδοση το μεγαλύτερο μοναστήρι της Φθιώτιδας, με 300 καλόγερους και πολλά χωράφια και διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων, ο τότε Ηγούμενος έβαλε φωτιά στην μπαρουταποθήκη και τινάχθηκε στον αέρα μαζί με όλους τους Μοναχούς.

Αργότερα ξαναχτίστηκε το Μοναστήρι, μέχρι που διαλύθηκε με διάταγμα του Όθωνος. Το 1833, Ηγούμενος ήταν κάποιος Ιερομόναχος Θεοδόσιος και υπήρχαν στο μοναστήρι 3 Μοναχοί και 4 υπηρέτες. Πολλά από τα ευρήματα βρίσκονται στον χώρο της Μονής και μερικά φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό μουσείο Λαμίας.

Ένας από τους τελευταίους Αρχιμανδρίτες της Μονής ήταν ο Αγαπητός Παναγιώτης, 1935-1993.

Στον διαμορφωμένο περίγυρο ο επισκέπτης μπορεί να ξεκουραστεί και να φάει. Η Μονή εορτάζει τις 6 Αυγούστου, ημέρα πανήγυρης του Γοργοποτάμου.

LAMIA

SYROS

ADD YOUR EMAIL TO OUR MAILING LIST FOR NEWS AND UPDATES FROM MTS.

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. Accessing our website, you agree that we can use these types of cookies.

OK