ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ: ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΕΠΤΙΚΩΝ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ

Η υδροθεραπεία του παχέος εντέρου είναι μια μέθοδος εσωτερικού καθαρισμού από το τοξικό περιεχόμενο και τις βλεννώδεις πλάκες μυκήτων που αποδυναμώνουν το σώμα και επηρεάζουν την γενικότερη λειτουργία του οργανισμού. Η υδροθεραπεία παχέος εντέρου δεν είναι ξενόφερτη θεραπεία. Αντιθέτως έχει ξεκινήσει σαν μέθοδος θεραπείας από το 1500 π. Χ στην Αίγυπτο με την μορφή κλύσματος όπως και στην αρχαία Ελλάδα, όπου την σημασία του καθαρού εντέρου την τόνισε ο Ιπποκράτης. Η θεραπευτική αξία της υδροθεραπείας αναγνωρίζεται ευρέως στην Ευρώπη και στην Βόρεια Αμερική. Υπάρχει ως θεραπευτικό μέσο σε διάφορες κλινικές και νοσοκομεία από το 1920, αλλά και σε ορισμένα πανεπιστήμια. Έπειτα από πρόσφατες έρευνες έχει αναδειχθεί ως το καλύτερο και ασφαλέστερο μέσο προετοιμασίας για την διαδικασία της κολονοσκόπησης. Επιπλέον αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο στην θεραπεία και στην πρόληψη πολλών των ασθενειών.

Η πρόσφατη έρευνα του Dr Edwart, που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του το 2015, έχει συσχετίσει την μη ισορροπημένη διατροφή με την κατακόρυφη αύξηση της παχυσαρκίας ακόμη και σε νεαρά άτομα, έχοντας ως αποτέλεσμα την εμφάνιση διάφορων πεπτικών δυσλειτουργιών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η κακή πέψη οδηγεί στην εμφάνιση της δυσκοιλιότητας αλλά και το αντίθετο. Το αποτέλεσμα αυτής της αμφίδρομης διαδικασίας είναι η μειωμένη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές και η δέσμευση των μεταλλικών στοιχείων και των βιταμινών. Έτσι ο οργανισμός χάνει την ζωτικότητά του και το ανοσοποιητικό σύστημα υπολειτουργεί.

Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει εξαιτίας της κακής διατροφής είναι ότι το ph του πεπτικού συστήματος τείνει προς όξινα επίπεδα, προκαλώντας την κατάπτωση όλου του οργανισμού. Αυτή ήταν η διαπίστωση της ερευνήτριας, Shelagh Braley το 2009. Από την διαταραχή του ph , την συσσώρευση τοξικών αποβλήτων στο παχύ έντερο και την υπέρμετρη αύξηση των παθογόνων βακτηρίων και μυκήτων στο βλεννογόνο του εντέρου, ο οργανισμός γίνεται ευάλωτος στις λοιμώξεις και στις φλεγμονές, με αποτέλεσμα να είναι αδύναμος για να ανταπεξέλθει σε αυτές. Ενδεικτικό δείγμα αποτελούν άτομα που ζούσαν σε οίκο ευγηρίας τα οποία υπέφεραν από λοιμώξεις του ουρογεννητικού συστήματος εξαιτίας της εντερικής δυσλειτουργίας.

Οι συγκεκριμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι η απομάκρυνση του συσσωρευμένου τοξικού υλικού από το παχύ έντερο με την μέθοδο της υδροθεραπείας, προσφέρει την απαραίτητη αλκαλοποίηση που χρειάζεται ο οργανισμός για να διατηρείται υγιής. Εξισορροπεί την βακτηριακή συγκέντρωση και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα επιπλέον οφέλη για τις ευεργετικές ιδιότητες της υδροθεραπείας, αναφέρονται στην έρευνα της καθηγήτριας υδροθεραπείας παχέος εντέρου, Carla Roter, ότι μέσω της υδροθεραπείας επιτυγχάνεται η μέγιστη αποτοξίνωση του οργανισμού, ενώ παράλληλα ενεργοποιείται ο μυϊκός τόνος του παχέος εντέρου, ελαχιστοποιώντας πάσης φύσεως εντερικά προβλήματα και πεπτικές παθήσεις.

Το 2004 μετά από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Hebei Medical Journal διαπιστώθηκε ότι η υδροθεραπεία παχέος εντέρου, αποτελεί μια νέα μέθοδο καθαρισμού του εσωτερικού του εντέρου, προετοιμάζοντας το παράλληλα για την διαδικασία της κολονοσκόπησης.

Το γεγονός αυτό οδήγησε τους ιατρούς γαστρεντερολόγους του Danbury Hospital των ΗΠΑ, να καθιερώσουν την υδροθεραπεία ως το απαραίτητο μέσο προετοιμασίας για την κολονοσκόπηση, μειώνοντας παράλληλα την χρήση των καθαρτικών. Σε ερώτηση προς όλους τους ασθενείς, η εν λόγω διαδικασία τους ήταν πολύ ευχάριστη και οικεία, καθώς δεν είχαν τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των καθαρτικών που περιελάμβαναν από έντονη διάρροια, ναυτία, εμετούς και υπερβολική εξάντληση. Οι επικεφαλείς του Danbury Hospital, με δελτίο τύπου επιβεβαίωσαν ότι είναι το πρώτο νοσοκομείο που έχουν στην διάθεσή τους αυτό το εξαιρετικό μέσο προετοιμασίας. Ενώ το 2006 ο γαστρεντερολόγος Δρ. Joseph Fiorito, παρουσίασε στο ετήσιο συνέδριο γαστρεντερολογίας την ερευνά του για την υδροθεραπεία. Το αποτέλεσμα που προκύπτει συνοψίζεται στο εξής: η υδροθεραπεία αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική λύση στην προετοιμασία για κολονοσκόπηση, συγκριτικά με την τυπική διαδικασία της λήψης των καθαρτικών και της νηστείας. Επιβεβαιώθηκε μάλιστα ότι το ποσοστό των επιτυχημένων και ολοκληρωμένων κολονοσκοπήσεων ανερχόταν στο 98%.

Μετά το Danbury Hospital, η προετοιμασία αυτή υιοθετήθηκε το 2011 και από το Barton Memorial Hospital, αφού κατανόησαν την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Dotolo, δημοσιεύεται έρευνα με δείγμα 690 ασθενών, η οποία διήρκησε τρία χρόνια περίπου από τον Αύγουστο του 2000 έως τον Απρίλιο του 2003. Το δείγμα περιελάμβανε άτομα από 27 έως 76 ετών. Οι περισσότεροι αντιμετώπιζαν προβλήματα δυσκοιλιότητας ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό είχε έντονες διάρροιες. Κάνοντας υδροθεραπεία η διαδικασία της κολονοσκόπησης αφενός ήταν πολύ πιο εύκολη, αφετέρου έλυσαν τα προβλήματα της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας. Στην συγκεκριμένη έρευνα διατυπώνεται ότι η υδροθεραπεία αποτελεί άριστο μέσο προετοιμασίας και τους διαβητικούς ασθενείς, αφού δεν μπορούν να ακολουθήσουν την τυπική προετοιμασία με την νηστεία.

Τα συμπεράσματα των ερευνών καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα παθήσεων και πεπτικών προβλημάτων στο οποίο η υδροθεραπεία μπορεί βοηθήσει έχοντας πολύ καλά αποτελέσματα. Επίσης αποτελεί ένα εξαίρετο μέσο προετοιμασίας για την κολονοσκόπηση χωρίς τις ανεπιθύμητες παρενέργειες από την χρήση καθαρτικών.

Εν κατακλείδι η υδροθεραπεία παχέος εντέρου είναι μια ανερχόμενη και ταχέος εξελισσόμενη θεραπευτική πράξη. Οι μέχρι τώρα έρευνες προέρχονται από ιατρούς- γαστρεντερολόγους, βασιζόμενοι στα αποτελέσματα των ασθενών που υποβλήθηκαν σε αυτή την μέθοδο καθαρισμού είτε για την διαδικασία της κολονοσκόπησης είτε για την επίλυση των πεπτικών- εντερικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν. Παρ όλα αυτά, μεγάλα ερευνητικά κέντρα και νοσοκομεία στην Αμερική πραγματοποιούν συστηματική μελέτη και έρευνα για την επίδραση και την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης μεθόδου σε διάφορες παθήσεις και διαταραχές του ανθρώπινου οργανισμού, με τα πρώτα συμπεράσματα των ερευνών να είναι άκρως θετικά.

Αναφορές

  • American Association on Natural Medicine
  • Briel, J. W., Schouten, W. R., Vlot, E. A., Smits, S., & van Kessel, I. Clinical value of colonic irrigation in patients with continence disturbances. Diseases of the colon & rectum, 40 (7), 802-805, 1997
  • Fiorito J., Danbury Hospital, CT,“A New Choice For Colonoscopy Preparation.”, January 24, 2008
  • Fiorito J, Culpepper-Morgan JA, Estabrook SG, et al. Hydrotherapy compared with PEG-ES lavage and aqueous sodium phosphate as bowel preparation for elective colonoscopy: A prospective, randomized, single blinded trial. “Presentation at the American College of Gastroenterology Annual Scientific Meeting”,Las Vegas (NV); October 20–25, 2006.
  • Hua JH, et al, “Colon Hydrotherapy for Pre-endoscopy preparation”, Hebei Medical Journal,Dec 2004, Vol 25, No. 12.
  • International Association of Colon Hydrotherapist (I-ACT)
  • Klosterbuer, A. et al.“Benefits of dietary fiber in clinical nutrition.Nutrition in Clinical Practice” 26 (5).
  • Molchan, Shelby, “Colon Hydrotherapy: New Method of Colonoscopy Prep.”Healthy Beginnings Magazine
  • Slavin, J. L.,“Dietary fiber and body weight. Nutrition” 21 (3)

Διαδικτυακή πηγή

 

Ζούγρου Αναστασία
Υδροθεραπεύτρια και μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υδροθεραπείας Παχέος Εντέρου I–ACT

LAMIA

SYROS

ADD YOUR EMAIL TO OUR MAILING LIST FOR NEWS AND UPDATES FROM MTS.

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. Accessing our website, you agree that we can use these types of cookies.

OK