Φώτο
Κατά την είσοδό του στην Παύλιανη, ο επισκέπτης θα συναντήσει το μνημείο όλων εκείνων – Eλλήνων και Iταλών – που έπεσαν νεκροί στη μάχη της Παύλιανης τον Iούνιο του 1942.
Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το παρκάκι στις πηγές του Ασωπού. Μετά από μια διαδρομή 10 λεπτών μέσα στο δάσος, φτάνεις σε ένα μοναδικό πάρκο αναψυχής, με πολλά τρεχούμενα νερά, χώρους άθλησης και χειροκίνητα τελεφερίκ. Μπορείς να παίξεις, να αθληθείς ή απλά να ξεκουραστείς κάτω από τα πυκνά έλατα, πίνοντας τον καφέ σου ή το αναψυκτικό σου απο το αναψυκτήριο, που λειτουργεί εκεί.
Μεταξύ της Άνω και Κάτω Παύλιανης, βρίσκεται το Μουσείο Υδροκίνησης. Ένα κτηριακό Πέτρινο συγκρότημα, το οποίο σταγάζει το Νεροπρίονο, τον Νερόμυλο, το Μαντάνι και την Νεροτριβή (Τρίστιλα).
Αξιοθαύμαστος, επίσης, είναι και ο Ναός του Αγίου Αθανασίου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και το πετρόχτιστο καμπαναριό, που χρονολογείται από το έτος 1868.
Η Παύλιανη αφήνει γοητευμένο τον ταξιδιώτη, με τον παραδοσιακό τρόπο δόμησης και οργάνωσης της τοπικής κοινωνίας. Το πέτρινο Δημοτικό Σχολείο είναι ένα μνημείο παραδοσιακής δόμησης. Χαρακτηριστικό, άλλωστε, της κοινότητας είναι η κυριαρχία στην οικιστική της ανάπτυξη δύο υλικών: της πέτρας και του ξύλου.
Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μικρές ή μεγάλες εξορμήσεις στον Eθνικό Δρυμό της Oίτης μέχρι το καταφύγιο, τις «Kαταβόθρες«, την κορυφή Γρεβενό και στον Kούβελλο, όπου θα συναντήσει μια ξεχωριστή χλωρίδα και πανίδα, μοναδική στην Oίτη.
Τοποθετημένο γεωγραφικά στην Κεντρική Ελλάδα το χωριό Παύλιανη και απέχοντας 40 λεπτά από τη Λαμία, δυο ώρες από την Αθήνα, τρεις ώρες από τη Θεσσαλονίκη και μόλις 50 λεπτά από το Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού. Προσιτό από το μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας , προσφέρει στον επισκέπτη ένα αλπικό τοπίο, τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, που θα μείνει αξέχαστο σε όσους θελήσουν να το επισκεφτούν.
Στο χωριό της Παύλιανης, έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε τις καλλιτεχνικές ανησυχίες μιας Παυλιανίτισσας που εκφράστηκαν στους τοίχους και στη κρεμαστή γέφυρα στο δάσος!
Φώτο