ΟΣΤΕΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

Η Οστεοπαθητική επιστήμη είναι ένα σύστημα ολιστικής αξιολόγησης και θεραπείας που αναγνωρίζει παθολογίες και δυσλειτουργίες στην ανθρώπινη κατασκευή, και αποσκοπεί στην αντιμετώπιση και διόρθωσή τους. Η Οστεοπαθητική δίνει βάση πρωτίστως στην εμβιομηχανική λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος, δια μέσου του νευρικού και μυοσκελετικού συστήματος, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα πρoβλήματα δομής του σώματος και στις παθολογίες που προέρχονται από τις μηχανικές ανισορρoπίες.

Τα υπόλοιπα συστήματα όπως γαστρεντερικό, καρδιαγγειακό, πνευμονολογικό, ενδοκρινολογικό και γεννητικό-ουροποιητικό παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της Οστεοπαθητικής είναι ότι κατανοεί την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης δομής και αντιλαμβάνεται τον ασθενή ως ενιαίο σύνολο. Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνει υπόψη όχι μόνο το φυσικό μέρος (σώμα) του προβλήματος αλλά και το χημικό (βιοχημεία) και το συναισθηματικό (ψυχολογία).

Οι αρχές που διέπουν την Οστεοπαθητική είναι:

  • Το σώμα είναι ένα σύνολο.
  • Η κατασκευή και η λειτουργία είναι αλληλένδετα συνδεμένες.
  • Το σώμα κατέχει αυτό-ρυθμιστικούς μηχανισμούς.
  • Το σώμα έχει την εγγενή ικανότητα να αμύνεται και να επιδιορθώνεται.
  • Όταν η φυσιολογική προσαρμοστικότητα διακόπτεται ή όταν περιβαλλοντικές αλλαγές ξεπερνούν την ικανότητα του σώματος για αυτοσυντήρηση, τότε δημιουργούνται οι συνθήκες πρόκλησης ασθένειας.
  • Η κίνηση των σωματικών υγρών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας.
  • Τα νευρικό σύστημα είναι ένας ζωτικός παράγοντας για τον έλεγχο των σωματικών υγρών.

Υπάρχουν σωματικά στοιχεία στην ασθένεια που δεν είναι μόνο εκδηλώσεις της ασθένειας αλλά και οι παράγοντες που συμβάλλουν στη διατήρηση της νόσου. Η Οστεοπαθητική δεν αποτελεί μια εναλλακτική της συμβατικής ιατρικής αντιμετώπιση, αλλά μια ανεξάρτητη πειθαρχία που προσφέρει στον ασθενή ανεκτίμητη βοήθεια προς την πραγματική δυνατότητα της θεραπείας του.xeria osteopathitiki

Η Οστεοπαθητική, συμπληρωματικά ή εναλλακτικά με άλλους κλάδους της υγείας, ασχολείται με τη μελέτη των δυναμικών επιρροών και παρεκκλίσεων στο σώμα, τόσο στο μυο-σκελετικό όσο στο σπλαχνικό πεδίο. Διαχωρίζεται σε Δομική, Σπλαχνική και Κρανιακή Οστεοπαθητική.

Δομική Οστεοπαθητική
mts lamia 360.jpg
Η Δομική Οστεοπαθητική δίνει πρωτίστως βάση στο νευρικό και μυοσκελετικό σύστημα, εστιάζει ιδιαίτερα στα προβλήματα δομής του σώματος και στις παθολογίες που προέρχονται από μηχανικές ανισορροπίες.

Σπλαχνική Οστεοπαθητική
29
Η Σπλαχνική Οστεοπαθητική ασχολείται με τα εσωτερικά όργανα και τα σπλάχνα του σώματος. Παράλληλά ονομάζεται και «λειτουργική οστεοπαθητική», καθώς επικεντρώνεται στη λειτουργία των οργάνων, σε αντίθεση με την κρανιακή ή διαρθρωτική οστεοπαθητική που ενδιαφέρεται για τον σκελετό και τους μυς. Όπως και στη Κρανιακή Οστεοπαθητική, οι βασικές αρχές είναι η αναζήτηση των αιτιών για τον περιορισμό της κινητικότητας και η χειροπρακτική διόρθωση.
Με ήπιες κινήσεις και μαλακούς χειρισμούς, ο οστεοπαθητικός οδηγεί τα χέρια του στα σημεία που έχουν πρόβλημα, επιδιώκοντας να «ξεμπλοκάρει» και να απελευθερώσει τους ιστούς, προκειμένου να ανακουφιστεί ο ασθενής.


Ενδείξεις:

  • Πεπτικές διαταραχές
  • Αναπνευστικά προβλήματα
  • Διαταραχές της κυκλοφορίας
  • Γυναικολογικές και ουροφόρων οδών διαταραχές
  • Μυϊκοί πόνοι
  • Κράμπες

    Πηγή

Κρανιακή Οστεοπαθητική
mts lamia 350.jpg
Η Κρανιακή Οστεοπαθητική ασχολείται αποκλειστικά με το κεφάλι. Μολονότι το κρανίο δεν έχει άρθρωση, εκτός ίσως από το σαγόνι, οι αρχές της οστεοπαθητικής μπορούν να εφαρμοστούν σε αυτό, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες τεχνικές. Σύμφωνα με τον Sutherland, τον ιδρυτή της οστεοπαθητικής, «η μικρή πλαστικότητα των οστών του κρανίου οδηγεί σε περιορισμό της κινητικότητας», αιτία που ίσως να ευθύνεται για τη δημιουργία διαφόρων προβλημάτων.

Ο οστεοπαθητικός ασκεί ήπια πίεση, και με συγκεκριμένο ρυθμό, σε ορισμένες περιοχές του κεφαλιού του ασθενή. Μερικές φορές ο οστεοπαθητικός μπορεί να χρησιμοποιήσει την ίδια τεχνική και στο κεντρικό κόκαλο της λεκάνης στη βάση της σπονδυλικής στήλης, απελευθερώνοντας ή καλύτερα «ξεμπλοκάροντας» τους συνδέσμους της.

Ενδείξεις:

  • Ωτίτιδα
  • ΗμικρανίαΖαλάδες
  • Σε μωρά που έχουν υποστεί έναν δύσκολο τοκετό και υποφέροuν από ειδικές εντάσεις και κακώσεις, παραλύσεις
  • ΠονοκεφάλουςΙλίγγους
  • Τραύματα

    Πηγή 1
    Πηγή 2

Όλοι οι Οστεοπαθητικοί των κέντρων MTS είναι μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Οστεοπαθητικών.

 

ΛΑΜΙΑ

ΣΥΡΟΣ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΓΙΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ MTS CENTER.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK